VERGİ KAÇAKÇILIK CEZALARI NELERDİR ?
Vergi usul kanunları kapsamında tutulan, düzenlenen ve saklanması zorunlu ve ibraz edilmesi zorunlu olan belgeler, kayıt ve defterlerin bu usullere uygun olarak düzenlenmesi, kayıtlarda değişiklik ve tahrifat yapılması, gerçek bilgilerin yok edilmesi, bu kayıtlarda hileler yapılmasına vergi kaçakçılığı suçu denir. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) 359. Maddesinde bulunan ve kanuna göre uyulması zorunlu kurallara aykırı hareket edilmesi ile oluşan vergi kaçakçılığı suçuna ilişkin yapılacak soruşturma ve kovuşturma Ceza Muhakemesinin genel hükümlerine göre uygulanır.
Defter, Kayıt ve Belgelerin Tahrif Edilmesi: Saklanması ve ibraz edilmesi zorunlu olan vergiye ilişkin önemli bilgilerin tutulduğu defterlerdeki yazıların silinmesi, rakamların okunamayacak şekilde karalanması, çizilmesi, kayıtlarda da aynı şekilde vergi matrahının tespit edilmesinin zorlaştırılması veya imkansız hale getirilmesi vergi kaçakçılığı suçunu doğurur.
Defter Kayıt ve Belgeleri Gizleme: Vergi incelemeleri yapılırken noter tarafından onaylanmış vergiye dair bilgiler içeren kayıtlar veya herhangi bir şekilde varlığı tespit edilen defter ve belgelerin yetkili kişilere ibraz edilmemesi, onaylatılmaması ve bu kayıtların, belgelerin ve defterlerin saklanması vergi kaçakçılığı suçunu doğurur.
Yanıltıcı Belge Düzenleme veya Bu Belgelerle İşlem Yapma: Vergi ile ilgili durumların belgelendirilmesi sırasında beyan edilen bilgilerin nitelik veya niceliğinin değiştirilerek eklenmesi ve bu gerçeğe aykırı beyanları içeren belgelerin kullanılması vergi kaçakçılığı suçuna sebebiyet verir. Bir ticari işletmenin satın aldığı iş makinelerinin faturalandırması yapılırken alınan malın cinsinde ve fiyatı yönünden gerçeğe aykırı beyanda bulunulması bu duruma örnek gösterilebilir.
Muhasebe ve Hesap Hileleri Yapma: Çoğunlukla yasadışı işlemler yapan kişiler yaptıkları yasadışı eylemleri saklamak amacıyla bu yola başvurur. Bu yol ile usule uygun vergilendirme yapılmaması sonucunda gerçek matrahın ortaya çıkmasına engel olarak daha az vergi ödemek ve vergi kaçırmak hedeflenmektedir.
Gerçeğe Aykırı Hesap Açma: Vergi işlemleriyle hiçbir alakası olmayan veya gerçekte var olmayan kişiler adına hesap açmak vergi kaçakçılığı suçunu oluşturur. Gerçek hayatta olmayan bir kişi kendini hesap oluşturarak varmış gibi gösterdiği müşterisine malların satılmış gibi gösterilmesi örnek gösterilebilir.
Çift Defter Tutma: Vergi kayıtlarına ilişkin olarak defter tutmak gereklidir hatta bazı durumlarda zorunludur. Fakat kanunda belirtilen durumlar dışında kalan ticari hesap ve işlemlerin kaydedildiği farklı özel defterler tutulması bu suçun oluşmasına sebep olur. Veresiye satış yaparak sattığı malları elden teslim eden şirketin bu satışa ilişkin borç ve alacaklarını kaydettiği veresiye defteri bulunması bu duruma örnek verilebilir.
Defter Belge ve Kayıtlarda Sahtecilik: Vergilerin hesaplanmasına ilişkin bilgilerin yer aldığı defter, belge veya kayıtların yok edilmesi, yok edilen sayfaların değiştirilerek farklı sayfaların eklenmesine yönelik davranışlar vergi kaçakçılığı suçunu oluşturur.