GENEL MUHASEBE PROGRAMI NEDİR ?
Genel muhasebe programı bir ticari işletmenin bütün genel muhasebe süreçlerini tek bir sistemden yönetilmesini sağlayan programlardır. Genel muhasebe kayıtları eski dönemlerde elden ve excel programı üzerinden tutulmaya çalışılıyordu. Bu dönemler de bu işlemler çok fazla iş gücü ve sürekli kontrol gerektiriyordu. Bu işlemler tutulurken çok fazla zaman harcanıyordu. Önemli ve titizlik gerektiren finansal işlemler de hesaplamalarda hatalar oluşabiliyordu bu hataların nedenlerini bulmak için uzun bir süre harcanıyordu. Bu sebeple daha donanımlı daha fonksiyonel olan muhasebe programları tasarlandı. Ticari işletmelere ait tüm maddi belgeler dijital platforma taşınarak hem güvenlik açısından hem de saklama koşulları açısından kolaylık oluşturdu. Program üzerinde işlem yapan kişilerin tespiti de mümkün olduğundan sorunların sebepleri daha kolay anlaşılır oluyor. Aynı zamanda genel muhasebenin yapı taşlarını oluşturan; mali işlemleri kaydetmek, sınıflandırabilmek ve bu işlemler sonucu raporları oluşturmak için kullanılan programlar olarak nitelendirilebilir.
Genel muhasebe programları ya da diğer bir adıyla finansal muhasebe programları işletmelerin kaynak ve varlıklarını, gelir ve gider hesaplarını kayıt altına almalarını kolaylaştıran programlardır. Genel muhasebe işlemlerinde takip edilen işlemler finansal tablolarlar da sonuçlandırılır ve değerlendirilir genel muhasebe programlarında bu tablolara kolay ve detaylı bir şekilde ulaşıla bilir. Genel muhasebe programlarında işletmelerin yapmış olduğu işlemlerin raporlarını arşivleyebilme ya da yapacakları işlemlerde hatırlatmalar oluşturarak işlemlerini güvence altına alabilirler. Bir işletmenin aylık yıllık dönemsel bazlı bütün varlık ve kaynaklarına ulaşımını sağlar. İşletmede ki müşterilerin takibi bu müşterilere ait çek, senet ve borç takiplerini yapabilme, işletmenin genel durumu ile ilgili bilgi alabilme genel ve geçici mizanlara ulaşabilme, defter kayıtlarını görüntüleyebilme, vergilendirme sürecindeki kayıt altına alınması gereken bütün işlemlere kolay bir şekilde ulaşmamızı sağlayan genel muhasebe programlarıdır. Genel muhasebe programlarında hesap planındaki kodları tek tek görüntüleyebilir hesapların altlarına grup ve muavin hesaplar açarak hesapları kendi içlerinde ayrıştırabilirsiniz. Hesap planlarının takibinde istediğiniz hesap kodunun borç alacak kısımlarını kolayca görüntüleyebilir raporlar alabilirsiniz. Cari hesap işlemlerinde BA-BS raporlarını kolayca hazırlayabilir ve devlet dairelerine iletebilirsiniz. Devlet tarafından tutulması zorunlu kılınan bütün kayıtları tek sistem üzerinden tutabilir ve saklayabilirsiniz. Tüm bu kayıtları genel muhasebe programları üzerinden tutabilir ve hazırlayabilirsiniz. Yıl sonu kapanış işlemlerini genel muhasebe programları üzerinden düzenleyebilir yıl sonu vergi rakamlarınızı, kar miktarınızı, giderlerinizi sistem üzerinden görebilirsiniz. Her açıdan kolaylık sağlayan genel muhasebe programları günümüzde çokça tercih edilen ulaşımı kolay çeşitliliği fazla olan programlardır.
EN İYİ MUASEBE PROGRAMI HANGİSİDİR?
Genel muhasebe programları ticari işletmelerin bünyelerinde ihtiyaçları olan ticari işlemlerini görüntüleyebilmek ve kayıt altında tutabilmek için kullandıkları programlardır. Bu işlemlerin kayıtlarının güvenli bir ortamda tutulabilmesi için muhasebe programlarına ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçları doğrultusunda muhasebe programlarını satın alarak işletmelerinde kullanmaya başlıyorlar. Her işletmenin programları araştırarak kendi işletmelerine en uygun muhasebe programını seçerek satın almalılar. İşletmelerin tercihlerini belirlerken dikkat ettikleri noktalar programın hızı açık ve anlaşılır modüllerden oluşması kullanımın pratik ve kolay olmasıdır.
1.DİA KURUMSAL YÖNETİM PROGRAMI
Son yıllarda ciddi yükseliş gösteren DİA KURUMSAL DENETİM PROGRAMI bulut tabanlı olmasının avantajıyla birlikte hızlı bir çıkış sağladı. 2004 yılından beri Ankara ODTÜ Üniversitesi içinde yer alan teknokent merkezinde geliştirme çalışmalarına hızla devam ediliyor. DİA programı çevrimiçi kullanma ve fonksiyonel özellikleri ile müşterilerine cazip bir seçenek sunuyor. Çevrimiçi kullanımı ile beraber bütün iş akışlarını yönetebilme ve izleyebilme hizmetini sunarak yöneticilere ve çalışanlara ek bir avantaj sağlıyor. Diğer programlarda ek ve yüksek maliyetlere sebep olan Sunucu (server), Firewall (güvenlik duvarı), Donanım, SQL Lisansı, sunucu servisi, oluşabilecek siber saldırılardan ve bakım maliyetleriyle ilgili ek bir ödeme yapmanızı gerektirmiyor bu maliyetlerden sizi kurtarıyor. DİA programının çok tercih edilmesinin en önemli ve ilk sebebi yüksek güvenlik duvarının olmasıdır. DİA Kurumsal Yönetim Programı içerisinde; tedarik yönetimi, depo yönetimi, satış yönetimi, ön muhasebe ve genel muhasebe denetimi, finansal yönetim, insan kaynakları yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, üretim ve tedarik yönetimi, teknik servis yönetim, e-arşiv, e-banka işlemlerinde çalışan fonksiyonlarıyla müşterilerine cazip ve geniş bir ağ sağlıyor. Saha da ve alanda çevrimiçi ve bulut tabanlı olmasıyla müşterilerinin istedikleri anda telefon, bilgisayar ve tabletlerinden kolayca ulaşımını sağlıyor. DİA programı üzerinden aynı anda 99 firma kurabilir ve yönetebilirsiniz.
2.LOGO
LOGO muhasebe programı yerli bir muhasebe programıdır. 1984 yılında kurulumuna başlanmıştır. LOGO yazılımı içerisinde Logo Go 3, Logo Tiger 3, Logo Wings isimleriyle müşterilerin çalışma ölçeklerine tercih edilen yazılımları vardır. LOGO yazılımı kendini geliştirmeye devam ederek çevrimiçi kullanıma açık bir çalışma yürütüyor bu çalışmalarının adını Logo Jaguar adıyla geliştiriyorlar. Türkiye’de yüksek kullanım oranına sahip bir muhasebe programıdır. LOGO programının 200.000’ i aşkın müşteri kapasitesi bulunmaktadır. Yerli ve köklü bir yazılım olan Logo programı destek ve çözüm ekibiyle karşılaştığınız tüm sorunların giderilmesinde size kolay hızlı ulaşım sağlamaktadır.
3.SAP BUSİNESS ONE
Temelleri 1972’ de Almanya’da atılan dünya çapında hizmet veren en köklü yazılım programlarının başında gelmektedir. Türkiye’ de yüksek kapasiteli ve büyük firmaların tercih ettiği bir programdır. Dünya çapında çalışan ve büyük ihracat hacmine sahip olan firmalar marka değerlerini arttırmak için SAP Business programını tercih ediyorlar. Yüksek maliyet oluşan SAP programı maddi açıdan sıkıntı oluştursa da dünya da oluşturduğu marka değeri ile firmanıza artı sağlıyor.
4.MİKRO
1988 yılında temelleri atılan Türkiye’ de yüksek gelişim gösteren muhasebe yazılım programıdır. Müşterilerine; satış pazarla yönetimi, tedarik ve üretim yönetimi, finansal yönetim, bütçe yönetimi, ihracat yönetimi, insan kaynakları yönetimi gibi birçok fonksiyonel özelliği ile müşterilerine hizmet sağlıyor. Küçük ölçekli ve büyük ölçekli firmalar tarafından tercih edilen bir muhasebe programıdır.
5.AKINSOFT
Türkiye’nin Konya ilinde 1995 yılında temelleri atılan Akınsoft yükselen bir değerdir. Sadece muhasebe yazılımıyla adını duyurmakla kalmadı son senelerde tasarladıkları robotlarıyla da adından sıkça söz ettiriyor. Akınsoft muhasebe programı içersin de ön muhasebe sipariş tedarik yönetimi, üretim yönetimi, insan kaynakları yönetimi gibi birçok alanda hizmet vermektedir. Uygun fiyatlı kurulumu ve desteği ile tercih listelerinde üst sıralarda yerini alıyor.
6.NETSİS
Temelleri 1991 yılında İzmir’de atılan Netsis Yazılım Programı daha çok Doğu Avrupa’da Orta Doğu’ da ve Türkiye’de kullanılmaktadır. 40.000’ i aşkın müşteri ağı hizmet vermektedir. Netsis programı 2013 yılında Logo Yazılıma devredilerek yoluna devam etmektedir. Güçlerine birleştirerek daha güçlü ilerleyen Netsis ; tüm muhasebe süreçlerine hakim fonksiyonlarıyla üretimden tedarik sürecine insan kaynakları yönetiminden depo sayım denetimine kadar olan bütün süreçlere hakim bir yazılımdır.
7.LUCA
Luca muhasebe programı 2005 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Luca programı daha çok mali müşavir ofislerinde tercih edilmektedir. Luca muhasebe programı resmi işlemleri takip etmek için beyanname süreçlerinin işleyişlerini daha kolay hale getirdiği için tercih edilen bir programdır.