MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), motorlu kara taşıtlarının çevreye salmış olduğu emisyon oranına, aracın koltuk sayısına ve yaşına göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafında her yıl (bankalar kurulu kararı olmaması durumunda) yeniden değerleme oranına göre tutarları belirlenen bir taşıt vergisidir.
MTV Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Motorlu taşıtlar vergisi hesaplaması veya kısaltmasıyla MTV hesaplaması, otomobiller için motor silindir hacmi, aracın yaşı ve aracın ilk tescil tarihine göre yapılır. Otomobillerde motor silindir hacmi motorlu taşıtlar vergisi tutarının artmasındaki en önemli etkendir ve motor silindir hacmi arttıkça ödenecek motorlu taşıtlar vergisi tutarı da artar. Öte yandan aracın yaşı arttıkça motorlu taşıtlar vergisi tutarı azalır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ödeme
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi, her yıl iki eşit taksit olarak yapılır. 1'inci taksiti ocak ayının sonuna kadar 2'inci taksiti ise temmuz ayının sonuna kadar ödenmelidir. 1 Ocak tarihinden itibaren isteyen kişiler motorlu taşıtlar vergisinin iki taksit ödemesini de aynı anda yapabilir. Bu tarihlerin geçirilmesi durumunda günlük olarak gecikme faizi uygulanır. Ayrıca yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapılmaması halinde kamu alacağı olduğu için e-haciz işlemi başlatılır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin Ödemesi Nereden Yapılır?
Motorlu Taşıtlar Vergi ödemesinin yapılabileceği noktalar:
- Gelir İdaresi internet sitesi
- Gelir İdaresi vezneleri
- Anlaşmalı bankaların şubeleri, internet siteleri ve ATM'leri
2022 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Zam Oranı Nedir?
2022 yılının yeniden değerleme oranı %36,20 olarak belirlediği açıklandı ama motorlu taşıtlar vergisi zam oranı bu tutardan uygulanmadı. 2022 motorlu taşıtlar vergisi zammı tekrardan %25'e indirildi. 2021 yılı motorlu taşıtlar vergisi tutarları %25 arttırılarak 2022 motorlu taşıtlar vergisi tutarları belirlendi. Örneğin 2021 yılında motorlu taşıtlar vergisi 2.000 TL olan bir aracın, 2022 yılı motorlu taşıtlar vergisi 2.500 TL oldu.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Zam Uygulaması
2018 yılı öncesinde Motorlu Taşıtlar Vergisi zammı “yeninden değerlendirme” oranına göre hesaplanırdı. 2018 yılından itibaren, 2018 yılından önce alınmış araçlarda 1300 cc altında olanlara %15, 1300 cc üzerinde olanlara ise %25 oranında motorlu taşıtlar vergisi zammı uygulandı. 2018 yılından sonra alınacak araçlardan ise motor hacmi ve satış bedeline göre 2017 yılı MTV oranlarına kıyasla %15 ila %50 arasında bir zam yapıldı.
2019 yılı içerisinde yeniden değerleme oranı %23,73 olarak gerçekleşti. Motorlu taşıtlar vergisi hesaplamasında kullanılacak yeniden değerleme oranı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ise %15,9 olarak güncellendi. 2020 için de %22,58 olarak gerçekleşen yeniden değerlendirme oranı yine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile %12'ye düşürüldü. 2021 yılı için yeniden değerleme oranı %9,11 olarak gerçekleşti. 2022 için de %36,20 olarak gerçekleşen yeniden değerlendirme oranı yine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile %25'e düşürüldü.