Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Nasıl Olur ?
Örtülü Kazanç Dağıtımı ile ilgili kanunları aşağıda maddelerle açıklamaya çalıştık.
· Kurumlar (ve ticaret erbapları), ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır.
· Alım, satım, imalat ve inşaat, kiralama ve kiraya verme, ödünç para alma ve verme, ikramiye, ücret vb. ödemelerle ilgili işlemler mal ve hizmet alım satımı olarak değerlendirilir.
· İlişkili kişi; kurumların en az %10 ortaklık payına sahip ortakları, kurumların veya ortakların ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum ile idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları ifade eder.
· Ortakların eşleri, ortakların veya eşlerin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları da ilişkili kişi sayılır. “Vergi cenneti” ülkelerindeki kişilerle yapılan tüm işlemler ilişkili kişilerle yapılmış sayılır. (İlişkili kişi kavramı çok geniş bir kapsamda belirlenmiştir. Neredeyse Herkes İlişkili Kişi konumundadır).
· Emsale uygunluk ilkesi, ilişkili kişilerle yapılan mal ve hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat, herhangi bir ilişki olmayan kişiler arasında piyasa şartlarına göre oluşan fiyat ve bedele uygun olmasını ifade eder.
Emsale Uygun Fiyat veya Bedelin Tespitinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir ?
· Mükellefler, ilişkili kişilerle yaptıkları işlemlerde uygulayacağı fiyat veya bedelleri, işlemin mahiyetine en uygun aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak tespit ederler.
1. Karşılaştırılabilir fiyat yöntemi: Bir mükellefin uygulayacağı emsallere uygun satış fiyatının, karşılaştırılabilir mal veya hizmet alım ya da satımında bulunan ve aralarında herhangi bir şekilde ilişki bulunmayan gerçek veya tüzel kişilerin birbirleriyle yaptıkları işlemlerde uygulayacağı piyasa fiyatı ile karşılaştırılarak tespit edilmesini ifade etmektedir.
2.Maliyet artı yöntemi: Emsallere uygun fiyatın, ilgili mal veya hizmet maliyetlerinin makul bir brüt kâr oranı kadar artırılması suretiyle hesaplanmasını ifade eder. Buradaki makul brüt kâr oranı, işlemi yapan mükellefin bu mal veya hizmetlere ilişkin KVK 2022 Yılı El Kitapçığı 31 olarak ilişkisiz kişilerle yaptığı işlemlerde uyguladığı brüt kâr oranı olacaktır.
3.Yeniden satış fiyatı yöntemi: Emsallere uygun fiyatın, işlem konusu mal veya hizmetlerin aralarında herhangi bir ilişki bulunmayan gerçek veya tüzel kişilere yeniden satılması halinde uygulanacak fiyattan, makul bir brüt satış kârı düşülerek hesaplanmasını ifade etmektedir.
4.İşlemsel kâr yöntemleri: 1) Kâr bölüşüm yöntemi ve 2) İşleme dayalı net kâr marjı yöntemi. Genellikle çok uluslu şirketler ve grup şirketler arasındaki işlemlerde kullanılmaktadır. 5.Mükellefçe belirlenecek yöntem · Mükellefler, yurtdışı işlemleri ile ilgili uygulayacakları yöntemi Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Peşin Fiyatlandırma Anlaşması yaparak ( 3 yıl için ) da belirleyebilirler.