RESMİ MUHASEBE İŞLEMLERİ
Bir işletme de tutulması zorunlu olan resmi muhasebe işlemleri ve defterleri vardır. Türk Ticaret Kanunu 6762 sayılı kanununda tutulması zorunlu olan defterler tüzel kişiler ve gerçek kişiler için farklı farklı belirlenmiştir. Tüzel kişi işletmelerinde; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmak zorunlu kılınmıştır. Gerçek kişi işletmelerinde ise, yaptıkları ticari işlemlerin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya işletme defteri tutabilirler.
TÜRK Ticaret Kanunu’nda defter tutmada gerçek kişi ve tüzel kişi ayırımı ortadan kaldırılmış ve tüm tacirler için tutulacak muhasebe defterleri aynı olmuştur; yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri olarak belirtilmiştir. Bunların dışında tutulacak defterler Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’nca bir tebliğ ile belirlenecektir. İşletmenin pay defterleri, yönetim kurulu karar defterleri ve genel kurul toplantı ve müzakere defterleri ticari defter olarak adlandırılmıştır. Defterlerin dönem başlarında kullanılmaya başlanılmadan önce tasdik ettirilmesi zorunludur. Kapanış tasdikine tabi olan defterlerden yevmiye defterinin en geç yeni yılın Ocak ayı sonuna kadar tasdik işleminin yaptırılması zorunludur. Envanter defterinin kapanış tasdiki ise yeni yılın Mart ayı sonuna kadar yaptırılması zorunludur.2012 Türk Ticaret Kanunun da tacir tarafından tutulan tüm defterler ticari defter sayılmış ve defterlerin tümü için açılış ve kapanış tasdiki zorunlu hale getirilmiştir. Tüm defterlerin tasdik edilmesi ile beraber ticari defterler artık tüm tacirler için özel delil olma niteliğine sahip olmuştur. Bu Defterlerin saklama süreleri ise şöyledir; Türk Ticaret Kanunu’na göre 5 yıl , Vergi Usul Kanunu’na göre 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Muhasebede tutulması zorunlu olan diğer resmi muhasebe işlemleri ise; alış satış faturaları, gider faturaları, tediye ve tahsilat makbuzları, kasa işlemleri, banka işlemleri, çek senet işlemleri, cari hesap hareketlerinin sisteme doğru ve eksiksiz girilmesi zorunludur. SGK bildirgelerini hazırlamak, KDV süreçlerini takip etmek, işletmede çalışan işçilerin puantajlarını hesaplamak bordrolama işlemlerini gerçekleştirme ve bunların AGİ oranlarını bildirmek. Muhtasar beyanname, Damga vergisi, Geçici, Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerini Vergi Mevzuatı çerçevesinde hazırlamak, tahakkuk ettirmek ve ödemelerin yapılması zorunlu muhasebe işlemlerindendir.
1.KDV BEYANNAMESİ: KDV beyannamesi mükelleflerin, devletin belirlemiş olduğu oranlarda, satılan mal ve hizmetlerden elde ettikleri gelirler üzerinden ödemeleri gereken yükümlülüklerini devlete bildirmesidir. Her ayın 24’ünde bildirimi yapılır 26’sında ödemesi yapılır.
2.MUHTASAR VERGİ BEYANNAMELERİ: Muhtasar beyannamesi işverenlerin vergi matrahlarının tümünü kayıtlı olduğu vergi dairesine bildirmesi işlemine verilen isimdir. Bu işlemde verginin sorumlusu kim ise ödeme o kişi tarafından yapılır. Muhtasar beyannameler 3 aylık dönemde ayın 23’ünün akşamına kadar verilir.
3.Gelir Vergisi Beyannamesi: Mükellefin bir yıllık dönem içerisinde elde etmiş olduğu tüm gelirleri ortaya koyan ve vergi borçlarının hesaplanması ve ödenebilmesi için zorunlu olan beyannamedir. Gelir Vergisi Beyannameleri o yılın Mart ayı ile birlikte en geç 25. gününe kadar bildirilmelidir.
4.Kurumlar Vergisi Beyannamesi: Yalnızca sermaye şirketlerinin ödemesinin zorunlu olduğu vergidir.
5.BS-BA Beyannamesi: Bir işletmede mal alış, mal alış iadesi, mal satış, mal satış iadesi, demirbaşlar, giderler gibi faturalandırılmış hesaplarda K.D.V hariç tutarı 5.000 TL’yi geçen faturaların toplam tutarlarını ve fatura adetlerini bildirilmesi zorunludur. Her ayın 5’ine kadar bildirge verilmedir.