KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI
İş Kanunu’nun 14/1. maddesinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için, işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği,
Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılacağı,
12. fıkrasında ise kıdem tazminatı ile ilgili 30 günlük sürenin hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebileceği hususu belirtilmektedir.
Bununla beraber, kıdem tazminatı hesaplanmasında kanun koyucu ayrılacak yıllık kıdem tazminatı taban (asgari ücret) ve tavanını belirtmiş ve buna uyulmaması halinde cezai müeyyide getirmiştir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında işçinin aldığı son brüt/gayrisafi ücret dikkate alınır.
Bu nedenle, kıdem tazminatının tespitinde İş Kanunu’nun 26/1 maddesinde yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler göz önünde bulundurulur. Bu menfaatlerin belirlenmesinde şu hususlara dikkat edilmelidir.
1- Yapılan ödemenin akitten veya kanundan doğması,
2- Süreklilik arz etmesi,
3- İşçiye sağlanan bir menfaat niteliği taşıması,
4- Para ve para ile ölçülebilir olması, Bu esaslardan birinin bulunmaması halinde, işçiye sağlanan menfaat kıdem tazminatının hesabına dahil edilmez. Örneğin; sözleşmeden ve kanundan doğmayan ve süreklilik taşımayan bir cep harçlığı, bayram harçlığı, kıdem tazminatına yansıtılacak nitelikteki ödemelerden değildir.
Kıdem tazminatının hesabında bir yıl 365 gün olarak alınmalıdır.
Net olarak yapılan ödemelerin brüt tutarı bulunarak hesaplama bu miktar üzerinden yapılmalıdır. Kıdem tazminatının hesaplanabilmesi için öncellikle işçinin günlük ücretinin bilinmesi gerekir.
Dolayısıyla, ücret saat başına göre belirlenmişse 7.5 ile çarpılarak, aylık belirlenmişse 30’a bölünerek günlük ücret bulunur.
Bununla birlikte, işçi çıplak ücretten başka menfaatler sağlamışsa, bu ödemelerin yıllık toplamı 365’e bölünerek günlük ücrete isabet eden kısım bulunur.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Günlük ücrete isabet eden tutar ile bir ayın tüm günlerini temsil eden 30 gün sayısı ile işçinin çalıştığı firmada SGK lı olarak ispat edilmiş toplam çalışma süresi tam yıl olarak çarpılır ve 1 yıllık Kıdem Tazminatı hesaplanmış olur.
Kıdem Tazminatı = Günlük Ücret x 30 x Hizmet Süresi (tam yıl) Tam yıldan artan süreler için;
Toplam Kıdem Tazminatı = [Günlük Ücret x 30 x Hizmet Süresi (Tam Yıl)] + [Günlük Ücret x (Tam Yıl)
İstanbul'da mali müşavir arıyorsanız, kıdem tazminatınızı ücretsiz olarak biz hesaplayabiliriz.