GİRİŞİMCİLİK NEDİR
Girişimcilik temel anlamıyla maddi unsurlarla yenilikçi fikirlerle birlikte yeni bir değer üretmek olarak tanımlanabilir. Bu yeni değerler ticari faaliyetlerde ya da bir sosyal bir fayda oluşturabilmek için oluşturulabilir. Topluma bir fayda oluşturmak adına yapılan yenilikçi üretim de girişimcilik örneği olarak gösterilebilir. Zaman zaman etrafımızda daha temiz bir çevre sloganıyla başlatılan plastik atıkların geri dönüşümünü sağlayan girişimcilik örnekleri de bulunmaktadır. Girişimcilik tanımı olarak yalnızca yapılmamış bir ticari faaliyeti pazarlama olarak tanımlamak yanlış olur. Sürekli değişen dünya koşullarında ve covid salgınının da etkisiyle yaşanan dijitalleşme dönüşümleri, girişimciliği etkilemiş; girişimciliğin yalnızca somut maddelerden oluşmadığını göstermiş oldu. Bu sebeple eski yıllarda yapılmış olan girişimcilik tanımları geçerliliğini kaybetmiştir. Bu değişim ve gelişim yeni girişimcilik fırsatları ortaya çıkarmış ve genç girişimciler için ilham kaynağı olmuştur. Girişimci aynı zamanda finans alanındaki bilgilerini ve birikimlerini, iş zekasıyla harmanlayarak kendisi veya işletmesi için kârlı bir ticari ürün ve marka oluşturabilen kişilere verilen addır. Girişimler çoğunlukla büyük donanımlı ekipmanlarla ortaya çıkmaz. Dar bir çalışma grubu da olsa girişim projeleri iyi bir ekibe ihtiyaç duyar. Bu alanda girişimcinin üstüne aldığı sorumluluklar ön plana çıkar. Başarılı bir girişimci olabilmek için ilk olarak işletme stratejinizi oluşturmanız ve girişim ile hangi pazarlara girileceğine karar vermeniz gerekiyor. Sonrasında girişiminizin finansal kaynağını elde edebilecek potansiyelde ki yatırımcılarla görüşmeniz gerekiyor çünkü girişiminizin devamlılığını sağlayana kadar gelir kaynaklarınızı sürekli hale getirmeniz gerekir. Girişiminizin bu aşamasını garanti altına aldıktan sonra potansiyel müşterilerin girişim projenize ilgi duymasını sağlamak için yeni ürünler ve hizmetlerinizi ortaya çıkarmanız gerekir. Girişim projenizin iş kapsamını envanter kısmını, insan gücü ve üretim oranı açısından değerlendirerek sağlam bir sitem oluşturmanız gerekir. Girişim alanına girmek istediğiniz iş ortamını detaylı analiz etmeniz gerekir. Girişiminizin geleceğini belirlemek için uzun vadeli bir iş planlaması yapmanız şarttır. Sağlanan yatırımları, girişiminize en uygun hale getirerek kullanmanız gerekir.
Girişimcilerin insanlarla çok iyi bir şekilde diyalog kurmaları gerekir. Eğer bir girişimci iseniz veya bir girişimcilik üzerine çalışıyorsanız insanların nasıl hissettiklerini anlama becerisine sahip olmanız gerekir. İnsanların sorunlarına değinerek onları anlamak için çaba göstermeniz gerekir. Toplum tarafından kabul görmek girişimciler için ciddi derecede önemlidir. Çatışma ve tartışma yarata bilecek durumlardan kaçınmanız gerekir. Girişimcilik kabiliyetine sahip kişiler birlikte çalışmanın külfet olduğu son derece zor insanları bile bazı yönleri ile pozitif karaktere sahip kişiler olarak görmenizi sağlar. Bir topluluk içerisinde insanlarla birlikte olma fikri bu kişilere cazip gelir. Beğenilme, takdir edilme, yaptığı iyi bir iş ile tanınmak isteme, insanlara yardım etme ve topluma katkıda bulunma hissi temel özelliklerindendir.
Başarılı girişimcileri değerlendirmek gerekirse bu kişiler her yaş grubundan, bütün gelir statüsünden, bütün ırklardan ve her cinsiyetten olabilir. Ayrıca girişimcilerin, eğitim seviyeleri ve deneyimlilik durumları farklılık gösterebilir. Bazı araştırmalar sonucunda, başarılı bir girişimci olabilmek için yaratıcılık, kendini projeye adama, kararlılık, azim, farkındalık, esneklik, liderlik duygusu, tutku ve kendine güvenme gibi bazı temel kişisel özelliklerin mevcut olması gerektiğini söylemek gerekir.