E-DEFTER NEDİR?
E-Defter, kanunen tutulması zorunlu kılınan yevmiye ve büyük defterlerin dijital ortamda tutulduğu, maliyeye elektronik imzayla onay verildiği sistemdir. Tutulan kayıtlar standart bir xml formatında hazırlanır. Bu uygulama sayesinde daha hızlı ve düzenli bir denetim amaçlanmıştır. E-Defter formatını kullanan firmalar kâğıt ortamında artık defter tutamazlar. İşletmeler e-defter kullanmaya başladıkları tarihten itibaren tuttukları fiziksel defterleri için kapanış tasdiki yaptırmak zorundadırlar. E-Defter, Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterlerin, elektronik dosya biçiminde hazırlanması, bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililerce ispat aracı olarak kullanılabilmesini sağlayan uygulamaların tamamıdır. E-Defter uygulaması, herhangi bir muhasebe programına bağlı olmadan, bütün muhasebe programlarından kayıtları alarak e-Defter oluşturur. Şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa veya Türk Ticaret Kanunu’na göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtların bütünüdür. www.edefter.gov.tr adresinde duyurulan format ve standartlara uygun elektronik dosya biçiminde hazırlanması, bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesine imkân tanımayı hedefleyen hukuki ve teknik düzenlemeler bütünüdür. E-Defter Uygulaması ile zorunluluk kapsamına giren defterler şunlardır;
- Yevmiye defteri
- Büyük Defter (Defter-i Kebir)
E-Defter' İn Faydaları Nelerdir?
Resmi ve mali iş süreçleriyle ilgili kayıtlarınıza istinaden GİB standartlarında elektronik defterinizi oluşturabilmenizi sağlar. E-Defter uygulaması, muhasebe programına bağlı olmadan, bütün muhasebe programlarından kayıtları alarak e-Defter oluşturur.
E-Defter ile İş Akışı Nasıl Gerçekleştirilir?
- Yevmiye defter boyutunun sınırı aşıp aşmamasına bakılır ve defter imzalanır,
- Yevmiye defterinin beratı oluşturularak imzalanır,
- Defterin beratı şema ve şematron kontrolü yapılır,
- Berat sıkıştırılır.
- Hatası bulunmayan dosyalar GİB' in web sitesine yüklenir.
E-Defter ibrazı ayda bir kez mali müşavir, muhasebeci ya da firma sahibi tarafından yapılır. O aya ilişkin berat verilinceye kadar 3 ay içerisinde düzeltme yapılabilir, sonraki dönemlerde de ters kayıt atılarak iptal edilip doğrusu yapılır. Zaman damgası kullanılarak özel bir kodla defter beratı oluşturulur ve oluşturulan bu berat devlete iletilir. Maliye denetime geldiğinde daha önceden verilen berat ile muhasebeden o an alacakları beratları karşılaştırırlar, eğer beratlar aynı ise geçmişe herhangi bir kayıt ya da düzeltme atılmamış anlamına gelir.
E-Defter Uygulaması Kullanımı Kimler İçin Zorunludur?
Vergi usul kanununa göre 10 milyon TL üzerinde cirosu olan firmaların zorunlu olarak e-defter uygulamasına geçiş yapmaları gerekmektedir. Bununla birlikte e-defter sistemine gönüllü geçiş de mümkündür. E-Deftere gönüllü geçiş yapmak isteyen bir firmanın elektronik fatura kullanıcısı olması zorunluluğu yoktur. Zorunlu geçiş yapması gereken firmalar ise sene başında, gönüllü geçiş yapanlarsa dönem içerisinde e-defter uygulamasına geçiş yapılabilir. Şahıs firmaları ve tüzel firmalar e-defter kullanıcısı olabilirler.
2022 ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu oluşturulmuştur. E-defter uygulamasına geçiş tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlenmiştir.
Gayrimenkul veya motorlu taşıt inşa, imal, alım, satım ya da kiralama ile, bu işlemlere aracılık faaliyetlerinde bulunan mükelleflerden 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya, 1 Ocak 2023 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundalardır. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundalardır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri, tebliğ yayın tarihinden önce faaliyete başlamışlarsa, 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya, 1 Ocak 2023 tarihine kadar da e-deftere geçmek zorundalar.
E-ticaret faaliyetlerinde bulunan mükelleflerden 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Temmuz 2022 yılına kadar e-faturaya, 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-defter uygulamasına geçiş yapmalılar. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler ise 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura uygulamasına, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri, tebliğ yayın tarihinden önce faaliyete başlamışlarsa, 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya, 1 Ocak 2023 tarihine kadar da e-deftere geçmek zorundalar.
Ticari E-Defter Avantajları Nelerdir?
- Kullandığınız yazılım ne olursa olsun e-Defter kullanabilirsiniz.
- E-Fatura entegratörlük hizmetini başka bir yerden alsanız bile e-Defter kullanabilirsiniz.
- Kâğıt kullanmanız, yazıcıdan çıktı almanız ve notere onaylatmanız gerekmez.
- Muhasebe dosyalarınızı güvenli bir ortamda saklamış olursunuz.