ŞİRKET SAHİPLERİNİN YAPMASI GEREKEN AYLIK MUHASEBE İŞLEMLERİ
Her ay işletmelerin düzenli olarak yapmaları gereken işlemleri vardır. Bu işlemlerin her ay düzenli olarak yapılmasının nedeni vergi kaçakçılığının önüne geçmek ve düzenli olarak bildirge alarak oluşabilecek eksiklikleri ve yanıltma paylarını yok etmektir.
Çoğunlukla vergi borçlarının miktarını hesaplamak için mükellef veya vergi sorumlusu tarafından, vergi kanunlarında düzenlenen dönemlerde vergi dairelerine teslim edilir.
Vergi beyannamelerinde başlıca mükellefin adı, adresi, ailevi durumu ile vergi matrahına ve hesabına ilişkin bilgiler yer alır. Bu işlemlerin düzenli ve doğru şekilde bildirilmesi için caydırıcı para cezaları uygulanır.
Ülkemizde ciddi oranda vergi kaçırma ve çalışan haklarını hiçe sayan uygulamalar mevcut bu uygulamaların önüne geçmek için bu süreçleri takip edip kaçırmamanız gerekir kanunlar da belirtilen süreçlerde istenen işlemleri yapmanız gerekir.
Her ay düzenli olarak: KDV1 beyannamesi vergi çıkmasa da verilir ayın 24’ü ne kadar bildirilir, KDV2 beyannamesi çıktığı takdirde ay sonu itibariyle, Muhtasar Vergi Beyannamesinin aylık veriliyor ise vergi çıkmasa da verilir ayın 24’üne kadar,
Damga Vergisi Beyannamesi işletmeye ait vergi çıktığı sürece verilir.
KDV ve Muhtasar Ödemelerinin yapılması her ayın 26’sına kadar verilmesi gerekir.
SGK ödemelerinin yapılması ayın son gününe kadar yapılmalı. Çalışanların maaşlarının takibi kasa defteri ve muhasebe hesaplarının birbirini tutup tutmadığının kontrolünün doğruluk kontrolünün yapılması gerekir.
Kredi kartı ve banka hesaplarının kontrollerinin yapılması gerekir. Aylık bilanço sonuçları, kar, nakit akışı tablolarının çıkarılması veya revizelerinin yapılması ve aylık envanter, satış ve diğer raporların oluşturulması değerlendirilmesi ve kesinti yapılabilecek kalemlerin tespiti yapılır. Her ay düzenli olarak yapılması gereken diğer işlemler de şu şekildedir;
İstanbul Mali Müşavirlik Ofisi
1.Alış Faturaları: Bir işletmenin herhangi bir tedarikçisinden malzeme ya da hizmet alması karşılığında kesilen fatura tipidir.
2.Satış Faturaları: Bir işletmenin sattığı bir mal veya hizmetinin karşılığında düzenlenen fatura türüdür. Bu sayede işletme tarafından yapılan satışın belgelenerek yasallaştırılmasıdır.
3.Serbest Meslek Makbuzu: Serbest meslek erbabı tarafından düzenlenen kişilerin mesleki faaliyetlerini gösteren tüm işlerini, işin miktarını, yapılan işlem tarihini ve fiyatını gösteren belgeye denir. Yapılan işe göre KDV oranları değişim göstermektedir.
4.Parekende Satış Fişleri: Perakende satış fişleri perakende olarak satış yapan ve hizmet veren işletmelerin elektrik kesintisi sonucu ya da yazarkasanın arızalandığı durumlarda yazarkasa fişi yerine geçen belgelerdir. Birinci ve ikinci sınıf tüccarların, kazancı basit usulde kaldığı tespit edilen işletmelerin ve çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları 1.200 TL ye kadar olan satışlarında ve yaptıkları işlerin ödemeleri için yazarkasa fişi veremediği durumlarda perakende satış fişi düzenlenir.
5.Müstahsil Makbuzu: Müstahsil makbuzu, tarımsal ve hayvansal ürünlerin satın alınması sırasında fatura yerine hazırlanan bir ticari belgedir. Hukuki değerlere de sahip olan bu belgenin Gelir İdaresi Başkalığı’ nca belirlenen standartlarda ve düzende olması şarttır.
6. Günlük Z Raporları: Günlük kapanış raporu da denir. Günlük işlemlerde kullanılan pos cihazından çıktısı alınan belgedir ay sonuna kadar günlük olarak saklanır ay sonu raporlanır.
7.Günlük Kredi Kart Raporları: Kredi kartı işlemlerini belgelendirmek için saklanması zorunlu.
8.Giderlere İlişkin Fatura ve Belgeler: Aylık olarak işletmeye ait giderler belgeleriyle birlikte aylık olarak arşivlenmelidir.
9.Ödeme Makbuzları: Ödemelerin belgelenmesi amacıyla hazırlanan makbuzlardır ödeme yapan kişi veya firma tarafından düzenlenir.
10.Tahsilat Makbuzları: Kıymetli evrakları, mal, para gibi maddi değerlerin teslim alındığını kanıtlamak suretiyle düzenlenen makbuz türüdür. Tahsilat makbuzu bir müşterinizin işletmenizden aldığı hizmet veya malın karşılığında size yapmış olduğu ödemeyi belgelendirebilirsiniz.
11.Dekontlar: Banka üzerinden yapılan işlemlerin kanıtlayan belge.
12.Banka Ekstreleri: Bankanızdaki hesap hareketlerini incelemenize yarayan belge.
13.Aylık Mali Hafıza Raporu: İşletmeye ait toplam mali bilgilerinin ve dokümanlarının mali hafızaya kaydedilmesini sağlayan bir rapor çeşididir. Bir işletmenin gün içinde yapmış olduğu resmi ciroyu bildiriyor. Saat 24:00'e kadar bu belgenin mutlaka alınması gerekir.
14.Alınan ve Verilen Çeklerin Listesi veya Fotokopileri: Ay içinde bu belgelerin saklanması gerekiyor.
15.Alınan Banka Kredilerinin Bilgisi ve Ödeme Planları: Bankalardan bu belgeler alınarak saklanması gerekiyor.
16.Çalışanların aldığı iş göremezlik raporlarının SGK’ ya bildirilmesi için saklanması gerekiyor.
Diğer Muhasebe ve müşavirlik ile ilgili yazıları okumak için tıklayınız >>