BA-BS FORMU NEDİR?
Bildirim alacak ve Bildirim satacak formu alıcılar ve satıcılar tarafından ticari alışverişler için kesilen faturaların karşılıklı onaylanmasını içeren formlardır. Her iki taraf da yapmış oldukları alışverişin gerçekleştiğini kanıtlayan faturaların kabul ettiklerinin onayını bu formlar aracılığıyla yapar. Özellikle kayıt dışı ticaret hareketlerinin engellenmesi açısından etkili bir sistem olarak oluşturulan form beyanı; kanun yoluyla bazı firmalar ve belirli bir limitin üstündeki alım-satımlar için zorunlu hale getirilmiştir. Satıcılar formlar yoluyla beyan edilen satış işlemini vergi mükellefi bir firma olarak yaptıklarını, alıcılar da vergi mükellefi bir firmadan alım yaptıklarını Ba-Bs formuyla beyan eder. Bu beyan işlemi online mutabakat yoluyla yapılır. Böylece alışveriş süreçlerinde 5.000 TL üzeri her fatura kesimi için karşılıklı olarak alışverişin kabul edilmesi işlemi gerçekleşmiş olur.
Ba-Ba Formu Nasıl Beyan Edilir?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanılan önemli takip araçlarından biri de Ba-Bs formlarıdır. Bu formlar aracılığıyla mal ve hizmet satışlarının bildirim takibi yapılır. Bu durum alış işlemleri için de geçerlidir. Hem alıcı hem de satıcı muhatabı oldukları alışverişe dair faturanın kabulünde anlaşmış kalırlar. Bu anlaşma Gelir İdaresi Başkanlığı’na Ba-Bs formu aracılığıyla bildirilir. Ba-Bs formları vergi beyannamesine aynı değerde değildir. Ancak tarh ve tahakkuk eden bir vergi olmamasına rağmen vergilendirme takibinde önemli bir tasdik aracı olarak kullanılırlar. Ba-Bs formları vergi dairesine beyan edilir ya da online faturalandırmalar için e-mutabakat hazırlanarak Ba-Bs formu düzenlenir. Formda bulunan fatura sayısı ve tutar bölümleri doldurulur. Ba-Bs formlarına dahil edilen faturalarda kanun gereği tutar limiti dikkate alınarak hazırlanmalıdır. 5.000 TL ve üzeri faturalar bu formların kaydına dahil edilmiştir. Bu tutarın altındaki satışların faturaları Ba-Bs formuna eklenmez. Alıcı ve satıcı formları arasındaki uyumsuzluklar usulsüzlük ihtimali durumuna karşı değerlendirmeye alınır. Bu nedenle düzenleme esnasında form doldurma işlemlerinin online mutabakat şartına uygun yapılması önemlidir. Usulsüzlük tespit edilmesi halinde firmalara maddi para cezası yaptırımı uygulanır.
Ba ve Bs Formu Beyan Edilirken Gerekli Belgeler Nelerdir?
Gelir İdaresi Başkanlığına beyan edilen formlarla birlikte firmaların beyanda mükellef olduğu evraklar da bulunmaktadır. Eksiksiz biçimde doldurulan formlarla birlikte beyan edilmesi zorunlu belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Minimum 5.000 TL ve üzeri faturalar
- Gider pusulaları
- Kur farkından kaynaklı kesilen faturalar
- Serbest meslek makbuzu
- İade faturaları
- Yolculuk biletleri
Ba-Bs formu takip işlemlerinde önemli bir işleve sahip olan Ba-Bs formlarının beyan edilme sürecinde zorunlu tutulan evraklar; firmalar tarafından eksiksiz şekilde dosyaya eklenmelidir. Bazı makbuz ve pusulalar belirli işletmelerin ticari faaliyeti kapsamında yer alır ve bu evraklardan o işletmeler sorumludur.
Kimler Ba-Bs Formu Verir?
Online faturalandırma sistemleri üzerinden belgeleme yapan firmalar için bu konu oldukça önemlidir. Limited ve anonim şirketlerin, fatura işlemlerini Ba Bs düzenleyerek beyan etmesi zorunlu kılınmıştır. Bu beyanları usullere uygun biçimde ve tanımlanan süreçlerde yapmayan şirketler, maddi cezaya çarptırılır. Şahıs şirketleri satış yaptıktan sonra Ba Bs formu düzenlemek zorunda değildirler. Ama şirket gelir hacmi belirlenen sınırların üstündeyse veya bilanço ile birlikte muhasebe kaydı yapılıyorsa; şahıs şirketleri de Ba Bs formu beyan etmekle mükelleftir.
Ba/Bs Hangi Durumlarda Düzenlenir?
İşletmelerin 30 günlük peritotlar şeklinde işletme adına kestiği faturalar için Ba Bs formu düzenlemesi gerekir. Bu faturaların alt limiti 5.000 TL’dir. Ba Bs formları aylık olarak beyan edilir ve sonraki ayın ilk günü ile son iş günü 00.00 saatine kadar gönderilmeleri gerekir.