6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU’NUN UYGULAMA KAPSAMI NEDİR?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kamu ve özel sektöre ait tüm işlere ve tüm işyerlerine uygulanmakla beraber bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekilleri, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanları kapsamı alanına alır. Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar ve hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinde çalışanlar 6331 sayılı kanun düzenlemesi kapsamında değildir. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işverenler iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on kişiden daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sağlık personeli görevlendirmekle yükümlüdür. İş güvenliği uzmanlarının bir işyerinde görev alabilmesi için tehlike sınıfına uygun belgesinin olması gerekmektedir. Buna göre bu belgeler niteliklerine göre şöyledir;
• Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı,
• Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı,
• Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranmaktadır.
İşyerindeki çırak ve stajyerler de Kanun kapsamında mıdır?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu ve özel sektöre ait bütün kurum ve kuruluşlarca, bu kurul ve kuruluşların işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet alanlarına bakılmaksızın uygulanmaktadır. Söz konusu iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile çırak ve stajyerlerin bu kapsama dâhil edilerek mesleki risklerden korunmaları için sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmaları güvence altına alınmaktadır. Bu sebeple diğer çalışanlar gibi çırak ve stajyerler için de işverenin 6331 sayılı Kanun kapsamında yükümlülükleri söz konusudur ve bu yükümlülükleri yerine getirmeleri zorunludur. İş Sağlığı ve Güvenliği kanununun hizmet alımında çalışan sayısına dahil edilmesi zorunlu olmayan çırak ve stajyerlere de iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmelidir. Bu yükümlülükler ve ödevler, bu kişilerin mesleki eğitim görecekleri işyerlerinin işverenleri tarafından sağlanmalıdır.
6331 sayılı Kanunda yer alan işveren vekili kimdir?
6331 sayılı Kanunun 2’nci maddesinin ikinci fıkrasında tanımlanan “İşveren adına hareket eden, işin ve işyerinin yönetiminde görev alan işveren vekilleri, bu Kanunun uygulanması bakımından işveren sayılır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu kanun kapsamında; kamu kurumları ve özel sektör de dahil olmak üzere işyerlerinde kurumu, işyerini ve teşkilatını temsil eden, sevk ve idareyle yetkili, teşkilatın en üst amiri ile bu amirin emrinde ve onun yardımcısı olup hizmetleri amir adına, amirin direktif ve emirleri yönünde mevzuata ve yükümlülüklerine uygun olarak düzenlemek ve yürütmekle yükümlü olan kişiler işveren vekili olarak kabul edilir.